2ANNAS IFF – програма на летонски кратки филмови

ноември 21, 2014
во Категорија: Uncategorized
1686 0

Riga International Film Festival 2ANNAS е независен филмски и аудио-визуелен уметнички фестивал што на публиката ѝ нуди иновативни модели на аудио-визуелна комуникација од целиот свет. Целта на фестивалот е да се популаризираат европските и светските филмови кај летонската публика и да ги истражи развојот и трендовите на балтичката филмска уметност од глобална перспектива.
2ANNAS е платформа, којашто освен традиционалните начини на снимање филмови промовира и нови форми на содржина и изразување. Наша главна цел е да го поттикнеме развојот на летонската и балтичката филмска уметност преку следење на експериментални и концептуални филмови од странство.
Низ годините, се развивме во еден од најважните балтички фестивали за кратки филмови и нашиот домен постојано се зголемува. Оваа година фестивалот 2ANNAS славеше 20 години од своето постоење и бевме горди што за учество конкурираа дури 1.300 филма од 70 земји, вклучувајќи и рекорден број филмови од летонска продукција – 60.
Програмата „Летонски кратки филмови“ на Cinedays се состои од избор на играни и анимирани кратки филмови, коишто беа дел од селекцијата на Меѓународниот филмски фестивал 2ANNAS во 2014 и 2015 година. Некои од нив веќе добија и меѓународни признанија, како на пример, „Кастрираната свиња“ (Главна награда на Tampere Short Film Festival), „Сите мои мртви“ (меѓународна премиера на Montreal Film Festival), „Островот на фоки“ (прикажан на Annecy International Animated Film Festival) и „Дождливи денови“ ANIMASIAN Award на Toronto Reel Asian International Film Festival, Canada).


Астра Золднере

Меѓународниот филмски фестивал 2ANNAS годинава ја има таа чест на публиката на Фестивалот на европски филм Cinedays да ѝ понуди посебна програма од летонски кратки филмови, одбрани од страна на Астра Золднере, програмски директор на 2ANNAS. Астра Золднере е филмски режисер, куратор и публицист. Во нејзината работа се поврзуваат практичните и теоретските аспекти на филмот. Астра е магистер на балтичката школа за филм и објавува статии од областа на филмот. Нејзините играни и документарни кратки филмови се прикажувани на голем број фестивали и имаат добиено повеќе награди и номинации (Best Documentary на Short on Work, Best Short Film the Great Christopher Award, Riga, Audience Award на Filmmzimmer Berlin, и други).

32 comments

 1. Pingback: max

 2. Pingback: robert

 3. Pingback: warren

 4. Pingback: Wade

 5. Pingback: travis

 6. Pingback: gerald

 7. Pingback: Robert

 8. Pingback: Harry

 9. Pingback: jerry

 10. Pingback: Brandon

 11. Pingback: Raymond

 12. Pingback: Nathan

 13. Pingback: Gerald

 14. Pingback: michael

 15. Pingback: leslie

 16. Pingback: marshall

 17. Pingback: ross

 18. Pingback: ray

 19. Pingback: zachary

 20. Pingback: Dave

 21. Pingback: Ricardo

 22. Pingback: francis

 23. Pingback: Leonard

 24. Pingback: Zachary

 25. Pingback: jamie

 26. Pingback: 2019

 27. Pingback: cleantalkorg2.ru

 28. Pingback: #macron #Lassalle

 29. Pingback: a2019-2020

 30. Pingback: facebook

 31. Pingback: facebook1

 32. Pingback: javsearch.mobi

Коментарите се затворени.