319: МЛАДОСТ

319: МЛАДОСТ

ноември 14, 2015
во Категорија: 14.11. (сабота), 15.11. (недела), cinedays2015, денес, кат 3: Гала Премиера
2014 5
319: МЛАДОСТ

YOUTH
Paolo Sorrentino

14. 11. | 22:00 | кино Милениум

15. 11. | 15:00 | кино Милениум

Времетраење / Runtime: 118’
Држава / Country:
Италија, Франција, Швајцарија / Italy, France, Switzerland
Јазик / Language:
Англиски, шпански / English, Spanish
Премиера / Release Date:
20 мај 2015 (Франција) / 20 May 2015 (France) – Cannes Film Festival

Режија / Director: Paolo Sorrentino
Сценарио / Writers:
Paolo Sorrentino
Продуцент / Produced by:
Carlotta Calori, Francesca Cima, Nicola Giuliano
Продукција / Production Company:
Indigo Film, Pathe, France 2 Cinema, Number 9 Films, C-Films AG
Кинематографер / Cinematography by:
Luca Bigazzi
Монтажа / Film Editing by:
Cristiano Travaglioli
Улоги / Cast:
Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Paul Dano, Jane Fonda, Mark Kozelek, Robert Seethaler, Alex Macqueen, Tom Lipinski

Фред и Мик, двајца стари пријатели се на одмор во еден елегантен хотел во подножјето на Алпите. Фред е поранешен композитор и диригент, а сега е во пензија. Мик, кој е филмски режисер, сѐ уште работи. Тие со љубопитност и нежност гледаат на збрканите животи на нивните деца, на младите полетни сценаристи што му помагаат на Мик и на другите гости во хотелот. Додека Мик макотрпно се труди да го заврши сценариото за филмот што смета дека ќе биде негов последен важен филм, Фред нема никаква намера да се врати на својата музичка кариера. Но некој по секоја цена сака повторно да го види како диригент.

Фестивали и награди / Festivals and Awards:
Karlovy Vary International Film Festival – Audience award (Paolo Sorrentino)
Italian National Syndicate of Film Journalists – Silver Ribbon – Best Director (Paolo
Sorrentino); Best Cinematography (Luca Bigazzi); Best Editing (Cristiano Travaglioli)

Други фестивали / Other festivals
Cannes Film Festival; Toronto International Film Festival; Helsinki International Film Festival; Vancouver International Fantastic Film Festival; Melbourne International Film Festival; Hamptons International Film Festival; London Film Festival