302: АФЕРИМ!

302: АФЕРИМ!

ноември 19, 2015
во Категорија: 19.11. (четврток), 20.11. (петок), cinedays2015, кат 3: Гала Премиера
1041 1
302: АФЕРИМ!

AFERIM!
Radu Jude

19. 11. | 20:00 | кино Милениум

20. 11. | 15:00 | кино Милениум

Времетраење / Runtime: 108’
Држава / Country: Романија, Бугарија, Чешка, Франција / Romania, Bulgaria, Czech Republic, France
Јазик / Language: Романски, турски, ромски / Romanian, Turkish, Romany
Премиера / Release Date: 11 февруари 2015 (Германија) / 11 February 2015 (Germany) – Berlin International Film Festival 

Режија / Director: Radu Jude
Сценарио / Writers: Florin Lazaresku (story), Radu Jude (screenplay)
Продуцент / Produced by: Ada Solomon
Продукција / Production Company: HI Film Productions
Кинематографер / Cinematography by: Marius Panduru
Монтажа / Film Editing by: Catalin Cristutiu
Улоги / Cast:  Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Toma Cuzin, Alexandru Dabija, Luminita Gheorghiu

На почетокот на 19 век во Влашка, еден локален полицаец, Костандин, е најмен од страна на болјаринот (локална благородничка титула) Јордаче, за да го најде Карфин, робот Ром, кој побегнал од имотот на болјаринот откако имал љубовна врска со неговата сопруга, Султана. Костандин тргнува во потрага по бегалецот, почнувајќи патешествие полно авантури. Ромското ропство траело од 14 век, па сѐ до средината на 19 век, факт што е речиси непознат и непостоечки во јавноста денес, иако и понатаму влијае врз општествениот живот во Романија.

Фестивали и награди / Festivals and Awards:
Berlin International Film Festival – Silver Berlin Bear – Best Director (Radu Jude)
IndieLisboa International Independent Film Festival – Distribution award (Radu Jude); Grand Prize City of Lisbon (Radu Jude)
Sofia International Film Festival – Sofia Municipality Award (Radu Jude)

Други фестивали / Other festivals: Karlovy Vary International Film Festival; International Film; Festival Vilnius ; Tribeca Film Festival; Sydney International Film Festival; Hong Kong International Film Festival; Sarajevo Film Festival; Vancouver International Film Festival; London Film Festival; Busan International Film Festival; Melbourne International Film Festival; Helsinki International Film Festival; New Horizons Film Festival