304: АЈЗЕНШТАЈН ВО ГУАНАХУАТО

ноември 18, 2015
во Категорија: 18.11. (среда), 19.11. (четврток), cinedays2015, кат 3: Гала Премиера
1344 0
304: АЈЗЕНШТАЈН ВО ГУАНАХУАТО

EISENSTEIN IN GUANAJUATO
Peter Greenaway

18. 11. | 22:00 | кино Милениум

19. 11. | 15:00 | кино Милениум

Времетраење / Runtime: 105’
Држава / Country: Холандија, Мексико, Белгија, Финска / Netherlands, Mexico, Belgium, Finland
Јазик / Language:
Англиски / English
Премиера / Release Date: 11 февруари 2015 (Германија) / 11 February (Germany) – Berlin International Film Festival

Режија / Director: Peter Greenaway
Сценарио / Writers:
Peter Greenaway
Продуцент / Produced by:
Bruno Felix, Cristina Velasco, Femke Wolting
Продукција / Production Company: Submarine,
Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep (VPRO)
Кинематографер / Cinematography by:
Reinier van Brummelen
Монтажа / Film Editing by:
Elmer Leupen
Улоги / Cast: 
Stelio Savante, Elmer Bäck, Lisa Owen

Во 1931 година, во екот на неговата уметничка моќ, советскиот режисер Сергеј Ајзенштајн патува за Мексико за да го сними својот нов филм „Да живее Мексико“. Неодамна одбиен од страна на Холивуд и под огромен притисок да се врати во сталинистичка Русија, Ајзенштајн пристигнува во градот Гуанахуато. Придружен од неговиот водич Паломино Кањедо, емотивно ги доживува врските помеѓу Ерос и Танатос, сексот и смртта, среќен што нивното влијание може да го прикаже на филм, несреќен што го измачуваат во вистинскиот живот. Филмот на Питер Гринвејс го истражува умот на еден креативен гениј којшто се соочува со желбите и со стравовите од љубовта, сексот и смртта преку десет страствени дена што помогнале во обликувањето на кариерата на еден од најголемите филмски мајстори.

Фестивали и награди / Festivals and Awards:
Seattle International Film Festival – 3rd place Golden Space Needle Award for Best Director

Други фестивали / Other festivals:
Berlin International Film Festival; Moscow International Film Festival; Istanbul Film Festival; Toronto LGBT Film Festival; Hong Kong International Film Festival; Sydney Film Festival; Seattle International Film Festival