ПРЕДАВАЊЕ: Чувството на филм и музика

ноември 18, 2015
во Категорија: Придружна Програма
1238 0
ПРЕДАВАЊЕ: Чувството на филм и музика
18. 11. | 12:00 | Џебно кино

Берак Таранч
Проф. Берак Таранч е родена 1962 година во Измир. Дипломира на Универзитетот Докуз Ејлул, на Катедрата за музички уметности при Факултетот за применети уметности во 1983 година. Магистрира на Институтот за социјални науки при истиот факултет. Академската кариера ја започнува на Егејскиот универзитет, на Државниот конзерваториум за турска музика, како член на факултетот, а во 1990 година станува асистент.
Таа е вреден истражувач/музичар што напредува во академската кариера со мелодии што го поврзуваат минатото со сегашноста и има создадено уметнички дела што ни покажуваат дека сета музика, во суштина е поврзана. Проф. Берак Таранч е добитник на наградата Call to World Peace од Universal Brotherhood. Во моментов работи како професор на Егејскиот универзитет, на Државниот конзерваториум за турска музика и фундаментални науки, на Катедрата за турска музика.

„Чувството на филм и музика“
Работилницата со проф. Берак Таранч е на тема за вечната поврзаност на музиката и филмот, односно како инструментите, ритамот, мелодијата и хармонијата влијаат врз процесот на пишување сценарија? За време на работилницата, проф. Таранч ќе ги сподели своите искуства како професорка по музикологија и филм и со неа ќе патуваме заедно во мелодиите што го поврзуваат минатото со сегашноста и истовремено ни покажуваат како е целиот свет суштински поврзан.