402: СТРАСТА И ЗВУКОТ ВО ЗАПАДЕН БЕРЛИН (1979-1989)

402: СТРАСТА И ЗВУКОТ ВО ЗАПАДЕН БЕРЛИН (1979-1989)

402: СТРАСТА И ЗВУКОТ ВО ЗАПАДЕН БЕРЛИН (1979-1989)

B-MOVIE: LUST & SOUND IN WEST-BERLIN 1979-1989
Klaus Maeck, Jörg A. Hoppe, Heiko Lange

12. 11. | 21:00 | кино Фросина

Времетраење / Runtime: 92’
Држава / Country:
Германија/ Germany
Јазик / Language:
Германски, англиски / German, English
Премиера / Release date:
8 февруари 2015 (Берлин) / 8 February 2015 (Berlin), Berlinale

Режија / Director: Klaus Maeck, Jörg A. Hoppe, Heiko Lange
Продуцент / Produced by:
Christoph Post
Монтажа / Film Editing by: Alexander von Sturmfeder
Продукција / Production Companies: DEF Media, Interzone Pictures, Scenes From
Музика / Music: Westbam, Malaria!, Einstürzende Neubauten, Joy Division, Edgar Froese,
Die Ärzte, Die Toten Hosen, Anne Clark, Nena, Sex Pistols
Улоги / Cast: Blixa Bargeld, Nick Cave, Mark Reeder, Gudrun Gut

Родени сте во 50-тите или 60-тите? Фанови сте на Blixa Bargeld и Einstürzende Neubauten, или пак сте заљубени во Берлин? Мора да го погледнете овој филм! Овој документарец, дело на Jörg A. Hoppe, , Heiko Lange и Klaus Maeck е спомен во чест на бурните 80-ти во Западен Берлин, кога градот бил навистина кул. Сè било возможно, ништо не изгледало забрането во овој град-енклава опкружен од источногерманска територија. Во последната деценија пред падот на ѕидот, Западен Берлин стана средиште на уметници, сквотери, субверзивни идеи, супкултури, дроги, треш, грдосија и страст. И музичарот и автор од Манчестер, Mark Reeder ги среќава сите нив: Blixa Bargeld, Nick Cave, Gudrun Gut, Christiane F. и многу други.

Фестивали и награди / Festivals and Awards:
Berlin International Film Festival Won Heiner Carow Prize