403: СЕ ЛАЖЕТЕ АКО МИСЛИТЕ ДЕКА ЗАБОРАВИВ: ИЗГУБЕНИОТ РОКЕНРОЛ НА КАМБОЏА

403: СЕ ЛАЖЕТЕ АКО МИСЛИТЕ ДЕКА ЗАБОРАВИВ: ИЗГУБЕНИОТ РОКЕНРОЛ НА КАМБОЏА

403: СЕ ЛАЖЕТЕ АКО МИСЛИТЕ ДЕКА ЗАБОРАВИВ: ИЗГУБЕНИОТ РОКЕНРОЛ НА КАМБОЏА

DON’T THINK I’VE FORGOTTEN: CAMBODIA’S LOST ROCK AND ROLL
John Pirozzi

14. 11. | 20:00 | Џебно кино

Времетраење / Runtime: 105’
Држава / Country:
САД, Франција, Камбоџа / USA, France, Cambodia
Јазик / Language:
Англиски, француски, кмерски / English, French, Khmer
Премиера / Release date:
11 октомври 2014 (Монтреал) / 11 October 2014 (Montreal) Festival du Nouveau Cinéma de Montréal

Режија / Director: John Pirozzi
Продуцент / Produced by:
John Pirozzi, Andrew Pope
Монтажа / Film Editing by: Daniel Littlewood, Greg Wright, Matthew Prinzing
Продукција / Production Companies: Primitive Nerd, Harmony Productions, Pearl City
Музика / Music:
Scot Blackwell, Stafford

Низ очите, зборовите и песните на тамошните музички ѕвезди од 50-тите, 60-тите и 70-тите, овој филм го истражува и го одгатнува трагичното минато на Камбоџа што кулминира со уништувањето на општеството од страна на Црвените Кмери и убиството на 2 милиони жители на оваа земја. Комбинација од разговори со преживеаните музичари (вкупно 150 часа разговор биле снимени) и необјавен архивски материјал и раритетни песни, овој документарец ги следи премрежјата низ кои минала камбоџанската музика додека мутирала во рокенрол, за време на процутот и кога безмалку била уништена заедно со остатокот од земјата.