Придружна Програма

РАБОТИЛНИЦА: Архетиповите во сценаријата и универзалните приказни

РАБОТИЛНИЦА: Архетиповите во сценаријата и универзалните приказни

Роелоф Јан Минербо Роелоф Јан Минербо (1965) завршил историја и англиски јазик во Амстердам и работи како сценарист и консултант за сценарија. Косценарист е на филмовите: „Пченкарен остров“ (Corn ...
1532 0
ПРЕДАВАЊЕ: Филмската уметност и консумеристичкото општество (или кој кого консумира)

ПРЕДАВАЊЕ: Филмската уметност и консумеристичкото општество (или кој кого консумира)

Сали Салији Роден е во 1972 во село Баница, Гостиварско. Основно и средно училиште завршил во Пријепоље, Србија. Во 90-тите години запишува право во Сараево, но поради војната ги напушта студиите. Од ...
1174 0
ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „ФИЛМ.МКД“ на Игор Анѓелков

ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „ФИЛМ.МКД“ на Игор Анѓелков

  „ФИЛМ.МКД“ на Игор Анѓелков е преглед на македонскиот филм во новиот милениум низ интервјуа со режисерите на филмовите што авторот на книгата ги направи од 2003 до 2014 година, период кога во ...
1652 0
ПРЕДАВАЊЕ: Сите филмови се еднакви: снимање филм без буџет (и зошто го правам тоа)

ПРЕДАВАЊЕ: Сите филмови се еднакви: снимање филм без буџет (и зошто го правам тоа)

Вилијам Браун Вилијам Браун е виш предавач по филм на Универзитетот Роехемптин во Лондон. Автор е на Supercinema: Film-Philosophy for the Digital Age (Berghahn, 2013) и на Non-Cinema: Global Digital ...
1191 0