Uncategorized

ТОНИ ШАРИЌ, селектор на филмовите од музичката програма

Уште една година од нашето дружење со музичките документарни филмови и уште едно откривање нови и возбудливи бендови. Оваа година, во селекцијата за првпат малку повеќе е застапена азиската сцена – ...
1645 0
БЕРНД БУДЕР – селектор на филмовите од Официјална селекција и селекцијата СинеБалкан

БЕРНД БУДЕР – селектор на филмовите од Официјална селекција и селекцијата СинеБалкан

2015 година. Треба да зборуваме. Филмовите треба да зборуваат. За состојбата на човештвото, за општеството, за историјата. За личните искуства, за надежта и за траумите. За светот што е во хаос, за ...
1276 0

ЗА CINEDAYS

Фестивалот на европски филм CINEDAYS е основан во 2001 година, на иницијативата на познатиот шпански режисер Педро Алмодовар и почитуванaта политичарка Г-ѓа Вивиен Ридинг, во таа година актуелна како ...
1786 0

Конкурс за филмска критика

Поаѓајќи од општата состојба на криза во светот на филмската критика, Cinedays трета година по ред иницира креативен однос на помладата филмска публика кон седмата уметност. Анализата и оценувањето ...
1592 0