303: ДИПАН

303: ДИПАН

ноември 17, 2015
во Категорија: 17.11. (вторник), 18.11. (среда), cinedays2015, кат 3: Гала Премиера
1342 1
303: ДИПАН

DHEEPAN
Jacques Audiard

17. 11. | 20:00 | кино Милениум

18. 11. | 17:30 | кино Милениум


Времетраење / Runtime: 109’
Држава / Country:
Франција / France
Јазик / Language:  
Англиски, француски, тамилски / English, French, Tamil
Премиера / Release Date:
21 мај 2015 (Франција) / 21 May 2015 (France) – Cannes Film Festival

Режија / Director: Jacques Audiard
Сценарио / Writers:
Jacques Audiard, Thomas Bidegain
Продуцент / Produced by:
Pascal Caucheteux
Продукција / Production Company:
Why Not Productions, Page 114, France 2 Cinema
Кинематографер / Cinematography by:
Eponine Momenceau
Монтажа / Film Editing by:
Juliette Welfling
Улоги / Cast:
Jesuthasan Antonythasan, Kalieaswari Srinivasan, Claudine Vinasithamby, Vincent Rottiers, Faouzi Bensaïdi, Marc Zinga, Bass Dhem

Дипан е тамилски борец за слобда, Тигар. Во Шри Ланка, се ближи крајот на Граѓанската војна, а со тоа и поразот. Дипан решава да побегне, земајќи со себе две непознати лица, жена и девојче, во надеж дека со нив полесно ќе добие азил во Европа. Кога пристигнуваат во Париз, „семејството“ се сели од еден привремен дом во друг, сѐ додека Дипан не најде работа како чувар во еден блок станбени згради во предградието. Тој работи за да изгради нов живот и вистински дом за неговата „сопруга“ и за неговата „ќерка“, но секојдневното насилство со коешто се соочува, многу брзо му ги отвора старите воени рани и Дипан повторно е принуден да го пронајде својот инстинкт на воин, со цел да ги заштити луѓето за кои се надева дека ќе станат негово вистинско семејство.

Фестивали и награди / Festivals and Awards:
Cannes Film Festival – Palme d’Or (Jacques Audiard)

Други фестивали / Other festivals
Toronto International Film Festival; Pula Film Festival; Sarajevo Film Festival; Helsinki International Film Festival; Vancouver International Film Festival; Chicago International Fantastic Film Festival; Busan International Fantastic Film Festival; Athens International Fantastic Film Festival