401: ЕЈМИ

401: ЕЈМИ

401: ЕЈМИ

AMY
Asif Kapadia

21. 11. | 21:00 | кино Фросина

Времетраење / Runtime: 128’
Држава / Country: Велика Британија / UK
Јазик / Language: Англиски / English
Премиера / Release date: 16 мај 2015 (Кан) / 16 May 2015 (Cannes), Cannes Film Festival

Режија / Director: Asif Kapadia
Продуцент / Produced by:
James Gay-Rees
Монтажа / Film Editing by: Chris King
Продукција / Production Companies: On The Corner Films, Universal Music
Музика / Music: Antonio Pinto
Улоги / Cast: Amy Winehouse , Mitch Winehouse, Mark Ronson

Ејми Вајнхаус, редок талент, беше музичар што многу брзо го сврте вниманието на светот. Чист џез изведувач во најавтентична смисла што пишуваше музика и пееше од срце вложувајќи ја својата музичка дарба за да се обиде преку тоа да ги анализира сопствените проблеми. Спојот од нејзината сурова искреност и огромниот талент резултира со едни од најуникатните и најслушаните песни во модерната ера. Постојаниот и нападен публицитет, заедно со нејзините несреќни врски, светската слава и бурното живеење доведоа до трагичен тек на нејзиниот живот. Како општество го славевме нејзиниот огромен успех, но и многу брзо ги судевме нејзините недостатоци. Талентот што на почетокот ја возвиши, потоа беше причина за нејзината пропаст.

Фестивали и награди / Festivals and Awards:
Cannes Film Festival
Film Club’s The Lost Weekend (Won Lost Weekend Award for Best Soundtrack)
Hollywood Film Awards Won Hollywood Film Award for Documentary of the Year
Други фестивали / Other festivals:

Други фестивали / Other festivals:
East End Film Festival, UK; Edinburgh International Film Festival