202: ЕКСПЛОЗИЈА

202: ЕКСПЛОЗИЈА

ноември 14, 2015
во Категорија: 14.11. (сабота), cinedays2015, денес, кат 2: СинеБалкан
1019 0
202: ЕКСПЛОЗИЈА

I EKRIXI
A BLAST

Syllas Tzoumerkas

14. 11. | 17:00 | кино Фросина

Времетраење / Runtime: 83’
Држава / Country: Грција, Германија, Холандија, Италија, Босна и Херцеговина, Франција / Greece, Germany, Netherlands, Italy, Bosnia and Herzegovina, France
Јазик / Language:
Грчки, англиски, германски / Greek, English, German
Премиера / Release Date:
12 август 2014 (Швајцарија) / 12 August 2014 (Switzerland) – Locarno Film Festival

Режија / Director: Syllas Tzoumerkas
Сценарио / Writers:
Syllas Tzoumerkas, Youla Boudali
Продуцент / Produced by:
Jeroen Beker, Maria Drandaki, Ellen Havenith, Titus Kreyenberg
Продукција / Production Company: Homemade Films, Unafilm, PRPL, Bastide Films, Graal, MAMOKO Entertainment, Marni Films, Movimento Film, Pan Entertainment
Кинематографер / Cinematography by: Pantelis Mantzanas
Монтажа / Film Editing by: Kathrin Dietzel
Улоги / Cast: Angeliki Papoulia, Vassilis Doganis, Maria Filini, Themis Bazaka, Giorgos Biniaris, Efthymis Papadimitriou

Марија се омажила со морнарот Јанис кога имала 20 години. Секоја година тој 6 месеци не е дома. Тие постојано контактираат преку Скајп, а од неговите патувања ѝ праќа смешни видеа направени само за нејзе. Фактот дека ја изневерува со проститутки и колега маж е познат за гледачот, но не и за неговата сопруга…
Бегајќи по автопатот, Марија е сама во нејзиниот џип. Зад себе, таа има оружје и куфер полн со пари. Пред себе, безнадежната бескрајност на автопатот. До вчера, таа беше грижлива мајка, верна сопруга и одговорна ќерка. Денес е бегалец.

Фестивали / Festivals:
Locarno Film Festival; Karlovy Vary International Film Festival; Sarajevo Film Festival; Athens International Film and Video Festival; Hamburg Film Festival; London Film Festival; Tallinn Black Nights Film Festival; International Film Festival Rotterdam; Hong Kong International Film Festival; Seattle International Film Festival