310: ЈАСТОГОТ

310: ЈАСТОГОТ

ноември 20, 2015
во Категорија: 20.11. (петок), 21.11. (сабота), cinedays2015, кат 3: Гала Премиера
2592 0
310: ЈАСТОГОТ

THE LOBSTER
Yorgos Lanthimos

20. 11. | 22:00 | кино Милениум
21. 11. | 17:30 | кино Милениум

Времетраење / Runtime: 118′
Држава / Country: Ирска, Велика Британија, Грција, Франција, Холандија / Ireland, UK, Greece, France, Netherlands
Јазик / Language: Англиски, француски / English, French
Премиера / Release Date: 15 мај 2015 (Франција) / 15 May 2015 (France) – Cannes Film Festival

Режија / Director:  Yorgos Lanthimos
Сценарио / Writers:
Yorgos Lanthimos, Efthymis Filippou
Продуцент / Produced by:
Ceci Dempsey, Ed Guiney, Yorgos Lanthimos, Lee Magiday
Продукција / Production Company:
Film 4, Greek Film Center, Eurimages, Netherlands Film Fund, Irish Film Board, Canal +, Cine +, Element Pictures, Scarlet Films, Faliro House
Кинематографер / Cinematography by: Thimios Bakatakis
Монтажа / Film Editing by: Yorgos Mavropsaridis
Улоги / Cast: Colin Farrell, Rachel Weisz, Jessica Barden, Lea Seydoux, Olivia Colman, Ashley Jensen, Ariane Labed, Angeliki Papoulia, Michael Smiley, Ben Whishaw

 

Љубовна приказна сместена во блиска иднина, каде што според правилата на Градот, ги апсат слободните луѓе и ги сместуваат во Хотелот. Таму тие се обврзани да најдат партнер/ка во период од 45 дена. Ако не успеат во тоа, ги претвораат во животно по избор и ги пуштаат во Шумата. Еден очаен човек бега од Хотелот во Шумата, каде што живеат Самотниците и се вљубува, иако тоа е против нивните правила.

Фестивали и награди / Festivals and Awards:
Cannes Film Festival – Jury Prize (Yorgos Lanthimos), Palm Dog – Jury Prize (Bob the Dog), Queer Palm – Special Mention (Yorgos Lanthimos)

Други фестивали / Other festivals:
Karlovy Vary International Film Festival; Toronto International Film Festival; Odessa International Film Festival; Jerusalem Film Festival; Melbourne International Film Festival; New Zealand International Film Festival; Sarajevo Film Festival; Helsinki International Film Festival; Bergen International Film Festival; Vancouver International Film Festival; BFI London Film Festival