105: КОЗА

105: КОЗА

ноември 19, 2015
во Категорија: 19.11. (четврток), cinedays2015, кат 1: Официјална Селекција
1123 0
105: КОЗА

KOZA
GOAT

Ivan Ostrochovský

19. 11. | 19:00 | кино Фросина

Времетраење / Runtime: 75’
Држава / Country: Словачка, Чешка / Slovakia, Czech Republic
Јазик / Language:  Словачки / Slovak
Премиера / Release Date: 8 февруари 2015 (Германија) / 8 February 2015 (Germany) – Berlin International Film Festival

Режија / Director: Ivan Ostrochovský
Сценарио / Writers:
Marek Lescák (screenplay), Ivan Ostrochovský (story)
Продуцент / Produced by:
Jiry Konecny, Marek Urban
Продукција / Production Company: Endorfilm, Sentimentalfilm
Кинематографер / Cinematography by: Martin Kollar
Монтажа / Film Editing by: Matej Benes, Viera Cákanyová, Peter Moravek, Maros Slapeta
Улоги / Cast: Peter Baláz, Nikola Bongilajová, Stanislava Bongilajová, Ján Franek, Alexandra Palatinusová, Tatiana Piussi, Manfred Schmid

Петер „Коза“ Балаш е поранешен олимписки боксер. Тој и неговата девојка Миша живеат во една трошна зграда и едвај врзуваат крај со крај. Миша дознава дека е бремена и решава да ја прекине бременоста. Таа го притиска Коза да најде пари за абортусот. Коза, којшто подолго време нема тренирано, повторно се враќа во рингот, во надеж дека ќе ги заработи парите што очајно му се потребни, а со тоа можеби и ќе успее да ја премисли Миша. Заедно со својот менаџер Звонко, Коза заминува на „турнеја“, каде што успехот не се мери во победите, туку во тоа колку повеќе удари може да издржи.

Фестивали и награди / Festivals and Awards:
IndieLisboa International Independent Film Festival – Distribution Award (Ivan Ostrochovský)
Olhar de Cinema – Curitiba International Film Festival – Olhar Award for Best Film (Ivan Ostrochovský)
Wiesbaden goEast – Best Director (Ivan Ostrochovský), FIPRESCI Prize (Ivan Ostrochovský)

Други фестивали / Other festivals:
Berlin International Film Festival; International Film Festival Vilnius; Hong Kong International Film Festival; Karlovy Vary International Film Festival; Pula International Film Festival; Melbourne International Film Festival; Toronto International Film Festival; Helsinki International Film Festival