МЕТЕ СОЗЕР

ноември 4, 2015
во Категорија: cinedays2015, Жири на СинеБалкан
1004 0
МЕТЕ СОЗЕР

Роден во Истанбул во 1971 година, Мете Созер најпрво студира архитектура во Цирих, Швајцарија и на УКЛА во Лос Анџелес, Калифорнија. По 15-годишното работно искуство како професор по архитектура и архитект тој почнува да студира филмска режија. Неговите кратки филмови и музички спотови имаат добиено над 30 меѓународни награди и признанија. Во 2014 година тој го режира неговиот прв долгометражен филм „And the Circus Leaves Town“, каде што се јавува и како автор на сценариото и како продуцент.