312: МОЈАТА МАЈКА

312: МОЈАТА МАЈКА

ноември 17, 2015
во Категорија: 17.11. (вторник), 18.11. (среда), cinedays2015, кат 3: Гала Премиера
1501 0
312: МОЈАТА МАЈКА

MIA MADRE
MY MOTHER

Nanni Moretti

17. 11. | 22:00 | кино Милениум

18. 11. | 15:00 | кино Милениум

Времетраење / Runtime: 106’
Држава / Country: Италија, Франција / Italy, France
Јазик / Language: Италијански, англиски / Italian, English
Премиера / Release Date: 16 април 2015 (Италија) / 16 April 2015 (Italy) 

Режија / Director: Nanni Moretti
Сценарио / Writers: Nanni Moretti, Francesco Piccolo, Valia Santella
Продуцент / Produced by: Nanni Moretti, Domenico Procacci, Olivier Pere
Продукција / Production Company: Sacher Film, Fandango, Le Pacte
Кинематографер / Cinematography by: Arnaldo Catinari
Монтажа / Film Editing by: Clelio Benevento
Улоги / Cast: Margherita Buy, John Turturro, Giulia Lazzarini, Nanni Moretti, Beatrice Mancini, Stefano Abbati, Enrico Ianniello, Anna Bellato

Маргерита е режисерка што снима филм со познатиот американски актер, Бери Хагинс, кој ѝ создава многу главоболки за време на снимањето. Настрана од снимањето, Маргерита се обидува да остане смирена, и покрај болеста на мајка ѝ и справувањето со пубертетот на ќерка ѝ.
Фокусирајќи се на напорите на Маргерита да го заврши нејзиниот социјално-реалистичен филм со високи морални принципи за останувањето без работа, економските кризи и затворањето фабрики, „Мојата мајка“ прави фантастичен контраст помеѓу светот на филмот и секојдневните проблеми со кои се соочува едно семејство.

Фестивали и награди / Festivals and Awards:
Cannes Film Festival – Prize of the Ecumenical Jury (Nanni Moretti)
David di Donatello Awards – David for Best Actress (Margherita Buy); Best Supporting Actress (Giulia Lazzarini)
Italian National Syndicate of Film Journalists – Silver Ribbon for Best Actress (Margherita Buy)

Други фестивали / Other festivals:
Shanghai International Film Festival; Jerusalem Film Festival; Odessa International Film Festival; New Horizons Film Festival; Manaki Brothers Festival Bitola; Toronto International Film Festival; New York Film Festival; Chicago International Film Festival