203: МУСТАНГ

203: МУСТАНГ

ноември 15, 2015
во Категорија: 15.11. (недела), cinedays2015, кат 2: СинеБалкан
1269 0
203: МУСТАНГ

MUSTANG
Deniz Gamze Ergüven

15. 11. | 21:00 | кино Фросина

Времетраење / Runtime: 97’
Држава / Country: Турција, Франција, Германија, Катар / Turkey, France, Germany, Qatar
Јазик / Language:
Турски / Turkish
Премиера / Release Date: 19 мај 2015 (Франција) / 19 May 2015 (France) – Cannes Film Festival

Режија / Director: Deniz Gamze Ergüven
Сценарио / Writers:
Deniz Gamze Ergüven, Alice Winocour
Продуцент / Produced by:
Charles Gillbert
Продукција / Production Company: CG Cinema
Кинематографер / Cinematography by: David Chizallet, Ersin Gok
Монтажа / Film Editing by: Mathilde Van de Moortel
Улоги / Cast: Günes Sensoy, Dogba Doguslu, Tugba Sunguroglu, Elit Iscan, Ilayda Akdogan, Ayberk Pekcan,  Nihal Koldas

Доаѓа летото. Во едно село во северна Турција, Лале и нејзините четири сестри се враќаат дома од училиште и патем невино си поигруваат со неколку момчиња. Неморалот на нивната игра доведува до скандал со неочекувани последици. Семејниот дом полека се претвора во затвор. Училиштето е заменето со домашно школување, а почнуваат да се договараат и бракови. Петте сестри што ја делат истата страст за слобода, наоѓаат начин да ги заобиколат наметнатите органичувања.

Фестивали и награди / Festivals and Awards:
Cannes Film Festival – Label Europa Cinemas (Deniz Gamze Ergüven)
Odessa International Film Festival – Golden Duke – Gran Prix (Deniz Gamze Ergüven), Best Director (Deniz Gamze Ergüven)
Sakhalin International Film Festival – Gran Prix (Deniz Gamze Ergüven), Special Jury Prize (Deniz Gamze Ergüven, Günes Sensoy, Doga Zeynep Dogislu, Elit Iscan, Tugba Sungoroglu, Ilayda Akdogan)
Sarajevo Film Festival – Heart of Sarajevo – Best Film (Deniz Gamze Ergüven), Best Actress (Günes Sensoy, Doga Zeynep Dogislu, Elit Iscan, Tugba Sungoroglu, Ilayda Akdogan)

Други фестивали / Other festivals:
Karlovy Vary International Film Festival; New Zealand International Film Festival; Venice Film Festival; Toronto Film Festival; Melbourne International Film Festival; Reykjavik International Film Festival; Chicago International Film Festival