317: ПРИКАЗНА НАД ПРИКАЗНИТЕ

317: ПРИКАЗНА НАД ПРИКАЗНИТЕ

ноември 15, 2015
во Категорија: 15.11. (недела), 21.11. (сабота), cinedays2015, кат 3: Гала Премиера
1445 1
317: ПРИКАЗНА НАД ПРИКАЗНИТЕ

IL RACCONTO DEI RACCONTI
TALE OF TALES

Matteo Garrone

15. 11. | 17:30 | кино Милениум

Времетраење / Runtime: 125’
Држава / Country: Италија, Франција, Велика Британија / Italy, France, United Kingdom
Јазик / Language:
Англиски / English
Премиера / Release Date: 14 мај 2015 (Франција) / 14 May 2015 (France) – Cannes Film Festival

Режија / Director: Matteo Garrone
Сценарио / Writers: Matteo Garrone, Edoardo Albinati, Ugo Chiti, Massimo Gaudioso
Продуцент / Produced by:
Matteo Garrone, Jean Labadie, Jeremy Thomas
Продукција / Production Company:
Archimede, Le Pacte, Rai Cinema
Кинематографер / Cinematography by:
Peter Suschitzky
Монтажа / Film Editing by:
Marco Spoletini
Улоги / Cast:
Salma Hayek, Vincent Cassel, Toby Jones, John C Reilly

Еднаш, многу одамна, имаше три соседни кралства, секое од нив со величествен замок, од каде што владееја кралеви и кралици, принцови и принцези. Едниот крал беше блуден развратник, другиот го беше заробило чудно животно, додека пак една од кралиците беше опседната со желбата да стане мајка. Волшебници и самовили, страшни чудовишта, врколаци и стари перачки, акробати и куртизани се протагонисти во ова слободно толкување на познатите приказни на Џамбатиста Басил.

Фестивали и награди / Festivals and Awards:
Italian National Syndicate of Film Journalists – Silver Ribbon for Best Production design (Dimitri Capuani), Best Costume design (Massimo Cantini Parrini), Best Sound (Maricetta Lombardo)

Други фестивали / Other festivals:
Cannes Film Festival; Munich International Film Festival; Biografilm Festival; Karlovy Vary International Film Festival; Reykjavik International Film Festival; New Zealand International Film Festival; Helsinki International Film Festival; Bergen International Film Festival; Athens International Film Festival; Rio de Janeiro International Film Festival