318: ПРОГРАМА

318: ПРОГРАМА

THE PROGRAM
Stephen Frears

16. 11. | 22:00 | кино Милениум

17. 11. | 15:00 | кино Милениум

Времетраење / Runtime: 103′
Држава / Country: Велика Британија, Франција / UK, France
Јазик / Language: Англиски / English
Премиера / Release Date: 13 септември 2015 (Канада) / 13 September 2015 (Canada) – Toronto International Film Festival

Режија / Director:  Stephen Frears
Сценарио / Writers: John Hodge (screenplay), David Walsh (book)
Продуцент / Produced by: Tim Bevan, Eric Fellner, Tracey Seaward, Kate Solomon
Продукција / Production Company: Anton Capital Entertainment, StudioCanal, Working Title Films
Кинематографер / Cinematography by: Danny Cohen
Монтажа / Film Editing by: Valerio Bonelli
Улоги / Cast: Lee Pace, Jesse Plemons, Ben Foster, Dustin Hoffman, Chris O’Dowd, Elaine Cassidy, Bryan Greenberg, Daniel Stewart, Guillaume Canet, Laura Donnelly

„Програма“ е смела документарна драма, којашто го опфаќа допинг скандалот на посрамениот шампион на „Тур де Франс“, Ленс Армстронг. Филмот е базиран на романот на Дејвид Волш, „Седумте смртни грева“.
Еден ирски спортски новинар е убеден дека Ленс Армстронг користи допинг за време на победите на „Тур де Франс“. Со ваквото убедување, тргнува во потрага по докази што ќе го разоткријат Армстронг.

Фестивали / Festivals:
Toronto International Film Festival; Haifa Film Festival; Zurich Film Festival