РАБОТИЛНИЦА: Архетиповите во сценаријата и универзалните приказни

ноември 20, 2015
во Категорија: Придружна Програма
1540 0
РАБОТИЛНИЦА: Архетиповите во сценаријата и универзалните приказни
20. 11. | 12:00 | Џебно кино

Роелоф Јан Минербо
Роелоф Јан Минербо (1965) завршил историја и англиски јазик во Амстердам и работи како сценарист и консултант за сценарија. Косценарист е на филмовите: „Пченкарен остров“ (Corn Island), заедно со Џорџ Овашвили (Грузија) и на „Сопствениците“ (The Owners), заедно со Адилкан Јерзанов (Казахстан). Консултант за сценарио е на кинескиот филм „Парче рај“ (A Corner of Heaven) на Миаојан Чанг. Во моментов учествува во проекти во Босна и Херцеговина, Казахстан, Грузија, Азербејџан и во неговата родна Холандија.

Aрхетиповите во сценаријата и универзалните приказни
Предавање / работилница за тоа како се користат раскажувачки архерипи за да се доближи локалната приказна до светската публика. Предавањето нè води преку сумерскиот еп „Гилгамеш“ до грузискиот филм „Пченкарен остров“. Историчарот и сценарист Роелоф Јан Минербо ќе се фокусира на општочовечките елементи во уметноста на раскажувањето приказни, со посебно внимание на приказните коишто ни покажуваат колку понекогаш е тешко да се биде човек. Ќе има време за разговор со публиката за приказни коишто сѐ уште се во изработка.