106: СИМШАР

106: СИМШАР

ноември 17, 2015
во Категорија: 17.11. (вторник), cinedays2015, кат 1: Официјална Селекција
1174 0
106: СИМШАР

SIMSHAR
Rebecca Cremona

17. 11. | 21:00 | кино Фросина

Времетраење / Runtime: 101’
Држава / Country:
Малта / Malta
Јазик / Language:
Малтешки, англиски / Maltese, English
Премиера / Release Date:
27 април 2014 (Малта) / 27 April 2014 (Malta)

Режија / Director: Rebecca Cremona
Сценарио / Writers:
Rebecca Cremona, David Grech
Продуцент / Produced by:
Leslie Lucey
Продукција / Production Company: Kukumajsa Productions
Кинематографер / Cinematography by: Chris Freilich
Монтажа / Film Editing by: Daniel Lapira
Улоги / Cast: Lotfi Abdelli, Jimi Busuttil, Sekouba Doucoure, Chrysander Agius, Adrian Farrugia, Clare Agius

Малиот Тео првпат заминува на риболов со татко му и дедо му, рибари од Малта. Но работите фаќаат лош правец кога нивниот брод „Симшар“ ќе потоне, а тие ќе останат заробени среде Медитеранот…
Истовремено се одвива приказната за Алекс, лекар којшто неволно заминува да работи на еден турски трговски брод. Бродот спасува мигранти од Северна Африка, пренесени од друг брод што се наоѓа меѓу Малта и италијанскиот остров Медуза. Ниту Малта, ниту Италија не сакаат да ги прифатат бегалците, при што настанува дипломатски спор помеѓу двете земји. Приказните течат истовремено и завршуваат трагично, со пронаоѓањето на рибарите, при што, само еден од нив е преживеан.

Фестивали и награди / Festivals and Awards:
California Film Awards – Silver Award (Rebecca Cremona, Leslie Lucey, Kukumajsa Productions)
Zanzibar International Film Festival – 2nd Place The Silver Dhow – Best Film (Rebecca Cremona, Kukumajsa Productions)

Други фестивали / Other festivals:
International Filmfestival Mannheim-Heidelberg