315: ШИШКА ДЕЛУКС

315: ШИШКА ДЕЛУКС

ноември 21, 2015
во Категорија: 21.11. (сабота), cinedays2015, кат 3: Гала Премиера
1635 4
315: ШИШКА ДЕЛУКС

ŠIŠKA DELUXE
SISKA DELUXE

Jan Cvitkovič

21. 11. | 20:00 | кино Милениум

Времетраење / Runtime: 108’
Држава / Country: Словенија / Slovenia
Јазик / Language:
Словенечки / Slovenian
Премиера / Release Date:
29 октомври 2015 (Словенија) – 19 October 2015 (Slovenia)

Режија / Director: Jan Cvitkovič
Сценарио / Writers:
Jan Cvitkovič
Продуцент / Produced by:
Aleš Pavlin, Andrej Štritof
Продукција / Production Company:
Perfo Production
Кинематографер / Cinematography by: Jure Černec
Монтажа / Film Editing by:
Dafne Jemeršič
Улоги / Cast:
Žiga Födransperg, David Furlan, Marko Miladinović, Jana Prepeluh

Ова е приказна за тројца пријатели од детството: Федр, Миле и Зекир, коишто се свесни
дека веќе не се млади, но не знаат како да пораснат. Веќе се обиделе да го сторат тоа на најразлични начини, но никогаш ништо не сфаќаат сериозно и затоа не можат да успеат. Кога на едниот од нив ќе му почине тетката, тие решаваат да се обидат да отворат пицерија. На почеток, ова се чини како уште еден проект осуден на пропаст, благодарение на нивните нерешени проблеми. Сепак, таинствената Милена се појавува во вистински момент, со цел да им помогне на безнадежните угостители.
Филмот ги следи подемите и падовите на протагонистите, и во приватниот и во професионалниот живот.
Сепак, дури и вечно младите мажи на крајот мораат да пораснат и токму тоа им се случува на главните ликови во филмот „Шишка делукс“.

Фестивали / Festivals:
Montréal World Film Festival; Slovene Film Festival