316: СОНЧАНИЦА

316: СОНЧАНИЦА

ноември 15, 2015
во Категорија: 15.11. (недела), cinedays2015, кат 3: Гала Премиера
1522 2
316: СОНЧАНИЦА

СОЛНЕЧНЫЙ УДАР
SUNSTROKE
Nikita Mikhalkov

15. 11. | 22:00 | кино Милениум

Времетраење / Runtime: 180’
Држава / Country: Русија / Russia 
Јазик / Language: Руски / Russian
Премиера / Release Date: 3 октомври 2014 (Србија) / 3 October 2014 (Serbia) 

Режија / Director: Nikita Mikhalkov
Сценарио / Writers: Vladimir Moiseyenko, Nikita Mikhalkov, Aleksandr Adabashyan
Продуцент / Produced by: Leonid Vereshchagin
Продукција / Production Company: TriTe
Кинематографер / Cinematography by: Vladislav Opelyants
Монтажа / Film Editing by: Svetolik Zajc
Улоги / Cast: Mārtiņš Kalita, Victoria Solovyova, Anastasiya Imamova, Sergey Serov, Miloš Biković

Приказната се одвива во ноември 1920 година, во еден воен логор на Крим, по евакуацијата на Белата армија, кога неколку десетици илјади белогардејци биле оставени на полуостровот. Офицерите не знаат каква судбина ги очекува и чекаат да им пресуди Црвената армија. Еден од нив, неименуван капетан (Мартинш Калита), е прогонуван од сеќавањата на една драматична и куса романса од 1907 година и тој се обидува да сфати како се распаднала Руската Империја и кој е виновен за тоа. Неговото измачување запира кога сите офицери белогардејци се качуваат на една стара лаѓа, којашто црвеногардејците ја потопуваат во Црното Море, и сите офицери исчезнуваат.

Фестивали и награди / Festivals and Awards:
Shanghai International Film Festival – Golden Goblet for Best Cinematography

Други фестивали / Other festivals:
Russian entry for the Best Foreign Language Film at the 88th Academy Awards