SUUNS & Jerusalem In My Heart

SUUNS & Jerusalem In My Heart

ноември 19, 2015
во Категорија: 19.11. (четврток), cinedays2015, променада
999 3

SUUNS & Jerusalem In My Heart (Канада)

19. 11. | 22:30 | МКЦ

Почнувајќи ја нивната заедничка приказна во ноември 2012 година, Suuns (Ben Shemie, Liam O’Neill, Max Henry и Joseph Yarmush) и нивниот долгогодишен пријател Radwan Ghazi Moumneh (Jerusalem In My Heart ) изнајмуваат студио на една недела. Идејата била заедно да работат на груби скици за песни и да снимат што е можно повеќе материјал без каква било селекција. Сесијата била успешна, од неа произлегуваат повеќе високоенергични песни збогатени со тешки аналогни синтисајзери, арапски влијанија и електронски сензибилитет.
По ова, снимките долго ќе останат во фиока.

И двата бенда издаваат индивидуални албуми и почнуваат да одат на турнеи. Помеѓу турнеите успеваат да одвојат малку време за доработување на материјалот, но сепак поминува цела година пред песните да стигнат до публиката. Овој заеднички бенд свиреше на фестивалот Pop Montreal 2013, а потоа повторно имаа концерт во март следната година.

И тогаш проектот фаќа залет. Бендот ги преснимува и ги преработува песните во летото 2014 г. и конечно, додека се на турнеја во октомври, ги преснимуваат вокалите и го завршуваат миксањето. Radwan Ghazi Moumneh од Jerusalem In My Heart ги компонираше песните и ги миксаше повеќето, додека и Max Henry од Suuns работеше на дел од миксањето.

Настапите се главно перформанси при што материјалот не се свири секојпат исто, нота по нота, туку повеќе се насочуваат кон пресоздавање на возбудата од првобитните студиски сесии.