108: СВЕТОТ Е МОЈ

108: СВЕТОТ Е МОЈ

ноември 17, 2015
во Категорија: 17.11. (вторник), cinedays2015, кат 1: Официјална Селекција
1174 0
108: СВЕТОТ Е МОЈ

LUMEA E A MEA
THE WORLD IS MINE

Nicolae Constantin Tănase

17. 11. | 19:00 | кино Фросина

Времетраење / Runtime: 104’
Држава / Country: Романија / Romania
Јазик / Language: Романски / Romanian
Премиера / Release Date: 5 јуни 2015 (Романија) / 5 June 2015 (Romania) – Transilvania International Film Festival

Режија / Director: Nicolae Constantin Tănase
Сценарио / Writers:
Raluca Mănescu
Продуцент / Produced by: Tudor Giurgiu, Radu Stancu
Продукција / Production Company: Libra Film Productions
Кинематографер / Cinematography by: Daniel Kosuth
Монтажа / Film Editing by: Ion Tănase
Улоги / Cast: Ana Maria Guran, Oana Rusu, Ana Vatamanu, Iulia Ciochina, Florin Hritcu, Dan Radulescu

Шеснаесетгодишната Лариса живее во еден мал приморски град. Нејзиниот однос со мајка ѝ, којашто е во беспарица, е далеку од идеален, а згора на тоа, девојката најчесто сама се грижи за својата немоќна баба. Кога Лариса се вљубува во Флорин, локалниот женкар, стекнува моќна непријателка во Ана, девојка од богато семејство којашто е решена по секоја цена да се ослободи од својата соперничка. На Лариса не ѝ оди во прилог тоа што во малиот град парите значат сѐ. Сепак, тврдоглавата девојка е подготвена да стори сѐ за да добие љубов и почит и решително се бори за да си ги оствари соништата.

Фестивали и награди / Festivals and Awards:
Anonimul International Independent Film Festival – Anonimul Trophy (Nicolae Constantin Tănase)
Karlovy Vary International Film Festival – East of West Award – Special Mention (Nicolae Constantin Tănase)
Transilvania International Film Festival – Best Debut in Romanian Film (Nicolae Constantin Tănase)