201: ТАТКОТО

201: ТАТКОТО

ноември 18, 2015
во Категорија: 18.11. (среда), cinedays2015, кат 2: СинеБалкан
1297 0
201: ТАТКОТО

BABAI
THE FATHER

Visar Morina

18. 11. | 22:30 | кино Фросина

Времетраење / Runtime: 104’
Држава / Country:
Германија, Косово, Македонија, Франција / Germany, Kosovo, Macedonia, France
Јазик / Language:  
Албански, германски, српски, англиски / Albanian, German, Serbian, English
Премиера / Release Date:
28 јуни 2015 (Германија) / 28 June 2015 (Germany) – Munich International Film Festival

Режија / Director: Visar Morina
Сценарио / Writers: Visar Morina
Продуцент / Produced by: Gerhards Nicole
Продукција / Production Company: NiKo Film, Produksioni Krusha, Skopje Film Studio, Eaux Vives Productions
Кинематографер / Cinematography by: Matteo Cocco
Монтажа / Film Editing by: Stefan Stabenow
Улоги / Cast: Astrit Kabashi, Val Maloku, Enver Petrovci, Adriana Matoshi, Aurita Agushi, Armend Ismajli, Alban Ukaj, Xhevdet Jashari

Десетгодишниот Нори и татко му Гесим заработуваат продавајќи цигари во предвоеното Косово во 90-тите години. Гесим не сака да слушне ништо за мајка му на Нори. Тој е експерт за бегство од минатото и сега сака да побегне од Косово без Нори. Но момчето прави сѐ што може за да го спречи татко си да замине. Се случува незгода. Шокираниот татко го носи Нори во болница. Кога Нори излегува, таткото едноставно го нема. Лут, но решителен, Нори заминува на опасно патување за да го пронајде татко си. Го наоѓа во Германија. Со својата детска упорност, тој се соочува со татко си и не може да му прости што го напуштил.

Фестивали и награди / Festivals and Awards:
Karlovy Vary International Film Festival – Best Director (Visar Morina), Label Europa Cinemas (Visar Morina)
Munich Film Festival – One Future Prize (Visar Morina), Young German Cinema Award for Screenplay (Visar Morina) and Acting (Astrit Kabashi, Val Maloku)

Други фестивали / Other festivals:
Helsinki International Film Festival; Reykjavik International Film Festival; Haifa Film Festival; Busan International Film Festival; Gent International Film Festival