5A3: УТРИНСКО ВЕТРЕ

5A3: УТРИНСКО ВЕТРЕ

ноември 14, 2015
во Категорија: 14.11. (сабота), cinedays2015, денес, кат 5А: Земја во фокус: Индија
752 0
5A3: УТРИНСКО ВЕТРЕ

NASEEM
THE MORNING BREEZE

Saeed Akhtar Mirza

14. 11. | 18:00 | Џебно кино

Режија / Director:
Saeed Akhtar Mirza

Преку деликатниот однос помеѓу 15-годишното девојче и нејзиниот дедо се опишува како растечките политички тензии меѓу муслиманите и хиндусите во 1992 г. довеле до уништување на средновековна муслиманска џамија, по што следеле насилните нереди на улиците во Бомбај.
Насим значи „утринско ветре“ и ја опишува приказната за младата ученичка Насим во месеците пред уништувањето на џамијата Бабри во 1992 г.