301: ВТОРА ШАНСА

301: ВТОРА ШАНСА

ноември 14, 2015
во Категорија: 14.11. (сабота), cinedays2015, денес, кат 3: Гала Премиера
1037 0
301: ВТОРА ШАНСА

EN CHANCE TIL
A SECOND CHANCE

Susanne Bier

14. 11. | 17:30 | кино Милениум

Времетраење / Runtime: 102’
Држава / Country: Данска, Шведска / Denmark, Sweden
Јазик / Language:
Дански, шведски / Danish, Swedish
Премиера / Release Date: 9 септември 2014 (Канада) / 9 September 2014 (Canada) – Toronto International Film Festival

Режија / Director: Susanne Bier
Сценарио / Writers: Anders Thomas Jensen
Продуцент / Produced by: Sisse Graum Jørgensen
Продукција / Production Company:
Zentropa Entertainments, Danmarks Radio (DR), Det Danske Filminstitut, Film Fyn
Кинематографер / Cinematography by:
Michael Snyman
Монтажа / Film Editing by:
Pernille Bech Christensen
Улоги / Cast:
Nikolaj Coster-Waldau, Ulrich Thomsen, Maria Bonnevie, Nikolaj Lie Kaas, Lykke May Andersen

Детективите и најдобри пријатели Андреас и Симон водат сосема различни животи. Андреас води мирен живот со сопругата и синот, додека Симон, неодамна разведен, најголемиот дел од животот го минува во пиење. Но сето тоа ќе се промени кога двајцата ќе одговорат на еден повик за брачна караница меѓу двајца наркомани. Претресот е рутински, сѐ додека Андреас не го пронајде нивното синче како плаче во плакарот. Вообичаено присебниот полицаец е видно потресен. Како што Андреас полека ја губи контролата врз неправдата, одеднаш разузданиот Симон сфаќа дека тој мора да ја врати рамнотежата помеѓу доброто и злото.

Фестивали и награди / Festivals and Awards:
Abu Dhabi Film Festival – Best Actress (Maria Bonnevie)
San Sebastian International Film Festival – SIGNIS Award (Susanne Bier)

Други фестивали / Other festivals:
Toronto International Film Festival; London Film Festival; Thessaloniki International Film Festival; Tallinn Black Nights Film Festival; Miami International Film Festival; Seattle International Film Festival; Beijing International Film Festival; Sydney International Film Festival; Reykjavik International Film Festival