320: ЗЕНИТ

320: ЗЕНИТ

ноември 20, 2015
во Категорија: 20.11. (петок), 21.11. (сабота), cinedays2015, кат 3: Гала Премиера
1857 1
320: ЗЕНИТ

ZVIZDAN
THE HIGH SUN

Dalibor Matanić

20. 11. | 20:00 | кино Милениум

21. 11. | 15:00 | кино Милениум

Времетраење / Runtime: 123’
Држава / Country: Хрватска, Словенија, Србија / Croatia, Slovenia, Serbia
Јазик / Language:
Хрватски / Croatian
Премиера / Release Date: 17 мај 2015 (Франција) / 17 May 2015 (France) – Cannes Film Festival

Режија / Director: Dalibor Matanić
Сценарио / Writers:
Dalibor Matanić
Продуцент / Produced by:
Ankica Jurić Tilić, Petra Vidmar, Frenk Celarc, Nenad Dukić, Miroslav Mogorović
Продукција / Production Company:
Kinorama (Hrvatska), Gustav film (Slovenija), SEE Film Pro (Srbija)
Кинематографер / Cinematography by:
Marko Brdar
Монтажа / Film Editing by:
Tomislav Pavlic
Улоги / Cast:
Tihana Lazović, Goran Marković, Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Mira Banjac

Три различни љубовни приказни, сместени во три последователни децении, во две соседни балкански села, обременети со долго минато на меѓуетничка омраза. Ова е филм за опасностите и за истрајната моќ на забранетата љубов. Следиме шест различни љубовници, секој карактер во секоја декада го глуми ист актер. Преку зборувањето за нивната меѓуетничка омраза, добро позната во нашиот регион, нашата приказна зборува за омразата генерално, за омразата и недовербата во Другиот.

Фестивали и награди / Festivals and Awards:
Cannes Film Festival – Un Certain Regard Jury Prize (Dalibor Matanić)
Pula Film Festival – Octavian Award (Dalibor Matanić); Golden Arena for Best Actress in a leading role (Tihana Lazović), Best Actor in a supporting role (Dado Ćosić), Best Actress in a supporting role (Nives Ivanković), Best Costume design (Ana Savić-Gecan), Best Director (Dalibor Matanić); Grand Golden Arena for Best Festival Film (Dalibor Matanić)
Sarajevo Film Festival – C.I.C.A.E. Award (Dalibor Matanić)
Slovene Film Festival – Vesna for Best Minority Coproduction (Dalibor Matanić), Best Photography (Marko Brdar)

Други фестивали / Other festivals:
Karlovy Vary International Film Festival ; Odessa International Film Festival; Melbourne International Film Festival; Manaki Brothers Festival Bitola